Waarden

Gepubliceerd op 5 maart 2020 om 12:13

Een waarde is een betekenis gevend ideaal, een overtuiging dat nagestreefd moet of zou moeten worden. Het is dus een overtuiging die gedragsregels bepaald voor personen of een groep. Ze geven doel, zin en passie aan het leven. Ze zijn dus heel persoonlijk, want wat de één wel goed vindt, vind de ander misschien niet goed.

Het is dus iets wat we belangrijk vinden, omschreven in “een” woord zoals vrijheid, gelijkheid, rechtvaardigheid, solidariteit, respect, tolerantie, bezit, eenvoud, flexibiliteit, gehoorzaamheid, gezondheid, integriteit, kennis, macht, onafhankelijkheid, schoonheid, succes, toewijding en waardering.

Heb je de reclame “doeslief” al gezien op tv?

De waarde die zo vanzelfsprekend waren, zijn dat, zo blijkt, dus niet meer.

Kijk maar eens om je heen als je in de rij staat voor de kassa in de supermarkt. Iemand staat met één product achter een persoon met een bomvolle kar, normaal (dus de norm) zou je die persoon voor laten gaan omdat hij of zij maar één product heeft en dan niet zo lang hoeft te wachten. Dit betekend dat je vriendelijk bent door iemand voor te laten.

Of je zit in de bus en er komt een bejaarde meneer de bus in en er is geen zit plaats meer, wie staat er nog op voor deze meneer, is er iemand die kijkt of deze meneer hulp nodig heeft of zit iedereen op zijn smartphone te staren, niet door hebbende dat er niemand opstaat en hij het niet volhoudt om de hele busreis te staan.

Gelukkig zie je mensen elkaar nog wel corrigeren als het aankomt op waarden. Toch zijn mensen er wat voorzichtiger mee geworden. De kans dat je een agressieve reactie terugkrijgt is namelijk best wel groot. Soms is het een scheldpartij die je over je heen krijgt maar het gebeurt ook maar al te vaak dat je in een vechtpartij beland of zelfs erger.

Zijn de waarden van onze samenleving zo veranderd of valt het gewoon meer op omdat je alles nu terugleest via sociale media? Belangrijk is dat we ons er bewust van zijn en de volgende generatie onze waarden meegeven.

D.Brouwers


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.