Vriendschap

Gepubliceerd op 19 maart 2020 om 15:00

De definitie van vriendschap is een persoonlijke band tussen mensen die elkaar leuk vinden en vertrouwen. Het is iets wat je samen opbouwt door elkaar te leren kennen.

De manier waarop je vrienden maakt hangt af van jouw persoonlijkheid. Je hebt mensen die makkelijk vrienden maken, veel vrienden hebben of mensen nodig hebben om gezellige dingen mee te doen. Maar je hebt ook mensen die kieskeurig zijn in wie ze toelaten als vriend in hun leven of gewoon geen behoefte hebben aan veel vrienden.

Wie zijn je echte vrienden? Staan ze altijd voor je klaar als je ze nodig hebt? Ben jij er ook voor hen als zij jou nodig hebben of is het meer een kennis? Iemand die je graag in je buurt hebt maar waar je niet alles mee deelt.

Als je terugkijkt naar je leven, ben je dan vaak van vrienden gewisseld of heb je dezelfde vrienden al jaren? Misschien al wel vanaf de basisschool. Als je heel je leven in dezelfde plaats hebt gewoond dan is het veel makkelijker en waarschijnlijker dat je je hele leven al dezelfde vrienden hebt. Ben je vaak verhuist, zijn vriendschappen op lange afstand moeilijker te onderhouden als je jong bent omdat je afhankelijk bent van je ouders. Je maakt dan weer nieuwe vrienden op je nieuwe school.

Soms horen bepaalde vrienden bij een bepaalde levensfase of heb je verschillende soorten vrienden voor verschillende soorten interesses. Wat vind jij belangrijk aan een vriendschap? Hoeveel energie steek jij in vriendschappen? Heb je daar wel eens bewust over nagedacht?

Als je een goede vriendschap hebt dan geniet je van elkaars gezelschap, je vertrouwt elkaar en bent gelijkwaardig aan elkaar. Je hebt wederzijds begrip voor elkaar en leeft mee. Je kan compleet jezelf zijn en hoeft niet bang te zijn veroordeeld te worden voor wie je bent. Je hebt sympathie en empathie voor elkaar en je bent altijd eerlijk tegen elkaar. Je kan zeggen wat je dwars zit maar je kan ook ontvangen wat de ander dwars zit.

 D. Brouwers


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.