Perfectionisme

Gepubliceerd op 27 mei 2019 om 12:17

Je schrijft een blog maar je bent een perfectionist, dan heb je het moeilijk. Je wilt het goed doen, nee niet goed maar perfect. Maar is het ooit wel perfect, want iedere keer als je wat schrijft is de zin niet goed genoeg.

Je vraagt jezelf af, loopt het verhaal wel goed, is de lijn van wat ik wil vertellen wel helemaal zoals het moet, is de zinsopbouw wel correct, staan er geen spelfouten in, heb ik alles erin gezet wat ik vertellen wil, is alles wel evenredig verdeeld op papier, is het lettertype goed, is er tussen de regels overal de zelfde ruimte en vindt mijn publiek het wel goed genoeg. Nee, ik vind het niet goed genoeg dus ik wis alles en begin opnieuw…pfff.

Perfectionisme is een obsessief verlangen om handelingen perfect uit te voeren, je wilt het dus meer dan goed doen.

Het positieve van perfectionisme is dat het de prestatie van iemand kan verhogen maar er kleven ook nadelen aan perfectionisme. Het kan ook zijn dat je overdreven hoge verwachtingen hebt van jezelf of andere die niet altijd waargemaakt kunnen worden. Soms kan het zelfs zo erg zijn dat je uit schaamte gaat onderpresteren omdat je bang bent dat het toch nooit goed genoeg zal zijn.

Vanuit perfectionisme kan faalangst ontstaan, want als het niet perfect is ben je voor jou gevoel dus continu aan het falen.

Als je een positieve draai aan de definitie perfectionisme wilt geven kan je zeggen, het is de wil om iets goed te doen en niet de angst om iets fout te doen. Je moet er voor zorgen dat je perfectionisme je leven niet gaat beheersen, is het echt zo belangrijk dat alle kopjes in de kast recht staan of kan je het ook loslaten.

Nu ik het woord loslaten op schrijf besef ik me dat dat woord wel een heel vies woord moet zijn voor een perfectionist. Loslaten dat je alles zo goed mogelijk moet doen. maar het is mogelijk, stel jezelf de vraag vergaat de wereld als het niet perfect is, gebeurt er dan iets verschrikkelijks. Nee alles blijft hetzelfde als het niet zo perfect is als dat het in je hoofd zit. De wereld is niet vergaan en er is niks verschrikkelijks gebeurt. Dus laat een beetje meer los dan komt er zoveel meer ruimte voor ontspanning en dus meer energie.

D. Brouwers


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.